Păzeşte-te de duhul tristeţii, căci de la el încep toate relele

Tristetea duce la o stare atat de nesuferita si chinuitoare, incat omul prefera sa lesine sau sa moara. Pazeste-te de duhul tristetii, caci de la el incep toate relele.

„Exista doua feluri de tristete, spune Sfantul Varsanufie. Prima este fireasca si provine din slabiciune, iar cealalta provine de la demoni.

Daca vrei s-o deosebesti pe cea diavoleasca, o vei vedea venind in ceasul cand trebuie sa te odihnesti, scrie produsemanastiresti.ro.

Si in general, cand vrei sa faci vreo lucrare, tristetea te face s-o lasi inainte de a o incepe bine. Tu insa nevoieste-te prin rugaciune si vezi-ti de lucrarea ta cu rabdare.

Atunci, vrajmasul vazand ca te rogi indeosebi pentru asta, se departeaza, caci nu vrea sa-ti dea pricina de rugaciune”.

Cand Dumnezeu vrea ca omului sa i se intample o mare incercare, dupa cum scrie Isaac Sirul, ingaduie sa cada in mainile imputinarii sufletesti. Imputinarea sufleteasca ii provoaca tristete intensa, iar tristetea ii provoaca o stare de intunecare sufleteasca, care este o pregustare a gheenei.

Urmeaza duhul patimii, care naste o multime de ispite: tulburare, manie, mustrari, reprosuri, cugete murdare, mutari dintr-un loc in altul si altele asemenea.

Daca vrei sa afli cauza, iti voi raspunde ca este trandavia ta, pentru ca nu te interesezi sa cauti un leac pentru vindecare. Leacul care iti va asigura degraba mangaiere sufleteasca este unul singur – smerita cugetare. Cu nimic altceva nu va putea omul sa sparga zidul acestei rautati.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Questo sito utilizza Akismet per ridurre lo spam. Scopri come vengono elaborati i dati derivati dai commenti.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: